top of page
unspecified.jpg

Rana Spesialsport startet sin historie tilbake i 1989. Egil Fjellheim startet Egils Spesialsport i foreldrenes kjeller. Han solgte spesialutstyr for et sporty friluftsliv og drev samtidig guiding og kursing innenfor klatring, brevandring og kajakk. I 1995 guidet Egil sin første tur opp Trænstaven. Siden den gang har RSS guidet turer og grupper opp til Trænstaven hvert eneste år. 
Studiene sendte Egil ut for å oppdage Norge og verden, men etter noen år hjemmefra flyttet han i 2000 tilbake til Mo i Rana og etablerte Rana Spesialsport. RSS får en pangstart der bedriftens første offisielle oppdrag er å være vertskap og guide for Arne Hjeltnes og "Gutta på tur". RSS består deretter i flere år av sports- og friluftsbutikk, kursing og guidevirksomhet. I 2009 legges butikkvirksomheten i RSS ned og selskapet driver de neste årene kun med guiding og kurs på forespørsel. 
Etter noen år med småskala guide- og kursvirksomhet vurderer Egil frem og tilbake rundt selskapets fremtid. Tiden strekker ikke til, men konseptet er både interessant og utrolig morsomt. Vegard Olsen har i 2014 opprettet selskapet Polarsirkelen Aktiv, men etter at de to ildsjelene har jobbet sammen på et prosjekt og brukt 5 minutter på å kikke inn i krystallkula sammen blir de enige om å forene kreftene fremover. Vegard begynner å jobbe for Egil, først og fremst med kajakk. I 2015 får de også med seg klatrer og redningsmann Espen Wibe på laget og de stifter Rana Spesialsport AS med tre likeverdige eiere. Målet er å skape opplevelser i verdensklasse på Helgeland. Eierne jobber fulltid ved siden av engasjementet i RSS og gjør dette først og fremst som følge av et brennende engasjement for aktivetiter, friluftsliv, naturen og kjærligheten til nabolaget sitt. Med seg på laget har de hatt mellom15 og 40 kompetente guider med lang erfaring, god utdanning og spinnville ideer. Sammen med eierne er det disse som sørger for at deltagernes sikkerhet og opplevelser ivaretas på tur. ​
En periode hadde bedriften også ansatt daglig leder på fulltid, men sesongen er foreløpig for kort til at en slik løsning har vist seg bærekraftig. RSS har et bredt utvalg turer og opplegg, men hovedfokuset er på klatring, bre, kajakk og grotting.  Vi elsker å sette sammen opplevelser bestående av flere komponenter og koser oss aller mest når vi kan bidra til at andre kjenner på den samme gleden som vi gjør hver gang vi får boltre oss i verdens vakreste nabolag.

Vi sees på tur!

 

IMG_5978.JPG
IMG_5978.JPG
IMG_9686[1].JPG

Navn: Egil Fjellheim
Yrke: Manuellterapeut 
Eier 

Navn: Espen Wibe
Yrke: Redningsmann

 

Navn: Vegard Olsen
Yrke: Rektor

 

Om oss

Møt våre guider: 

438171845_329453566844005_8520747765692145509_n_edited.jpg

Navn: Krister Bjørnbak
YrkeIngenør
Guide: RSS intern isbre, fjell, randonee opplevelses aktiviteter

Krister er oppvokst i tur miljøet til familien Fjellheim og kan se tilbake på mange år med friluft og opplevelses aktiviteter med RSS.  

 

Navn: Marianne Erichsen
Yrke
Guide: RSS fjellklatring 
opplevelses 
aktiviteter 

Navn: Per Martin Hall 
Yrke
Guide: RSS fjellklatring, isbre
opplevelses 
aktiviteter 

54423265_2071041682965230_41430408079532

Navn: Berit Therese Strømmen
Yrke: Lærer Idrettsfag
Guide: NPF Aktivitetsleder, fjell, RSS intern isbre, fjell, Telemark trener 2

Berit startet sin friluftskarriere for 20 år siden. Ski og kajakk har vært en stor del av fritidsinteressene i årene som har gått. Hun har bred lokalkunnskap og gir deltakerne en sikker og god opplevelse på tur.  I 2016 tok Berit Aktivitetslederkurs Hav.  

 

image1.jpg

Navn: Vegard Olsen
Yrke: Rektor
Guide:NPF aktivitetsleder 2016,NPF turleder hav 2018, NHKGIF/IFSKGIA instruktør

Vegard har 15 års erfaring i kajakk, ca.200 turer pr.år. Har padlet og ledet padleturer i 19 ulike land.
Holder rullekurs, introkurs, grunnkurs, teknikkurs og aktivitetsledersamlinger. Leder guidede turer i enkle og utfordrende farvann. Trives best i surfsonen eller opp-ned i en rullekajakk. Har også jobbet som grotteguide i Setergrotta og trives godt under jorda når han ikke er på havet. Vegard trives best i telt og under enkle forhold

 

IMG_0029.JPG

Navn: Kristin Johansen
Yrke: Regionssjef Helgeland Reiseliv
Guide: padling, fjell, topptur


 

image2.jpeg

Navn: Vegard Einarsen
YrkeIngenør
Guide: NF klatreistruktør høyfjell, isbre, RSS intern isbre, førstehjelp
  
Vegar har en brennende interesse for fjellsport, både sommer og vinter. Han har klatret i fjellet i mange år og vært NF-sertifisert klatreinstruktør høyfjell siden 2016. Har jobbet som brefører ved Galdhøpiggen og Svartisen. Einarsen har også sanitets utdanning fra forsvaret.


 

IMG_5516.JPG
60340376_2317912158251636_82945176790001

Navn: Tor Håkon-Lynghei
Yrke: Industrimekaniker 
Guide: Aktivitetslederkurs 2016, RSS intern fjell, Rullekurs
  
Tor Håkon er interessert i fjell, sjø og natur, går på topptur, klatrer og padler. Kom inn i RSS-familien i 2015, hovedsakelig da på kajakksiden men har etterhvert tatt steget ut av vannet og blitt co-guide på fjell. Trives kjempegodt generelt ute i naturen, helst sammen med smilende turfolk rundt seg!


 

kristin.jpg

Navn: Kristin Nordhus Karlson
Yrke: kommunens seksjon- Psykisk helse og Rus, kommunalt kriseteam.
Guide: NPF Turleder hav, NPF Aktivitetsleder 2016, instruktør førstehjelp

Kristin tok sitt første padletak i 2004, og gjennomførte Videregåendekurs Hav i 2017. Hun har sine favorittområder i kajakk langsmed kysten og ute i øyriket, fra Helgeland til Lofoten. En helårspadler som setter pris på variasjoner, fra stille hav til rufsete føre. Leker seg gjerne i brott, surf og bølger.

 

Navn: Per Brochmann
Yrke: Adm.dir Hurtigruten Svalbard
Guide: NPF Aktivitetsleder kajakk 2014, Fjell
 
Per har 15 års erfaring i kajakk og et langt liv innen friluftlivets gleder.
Har vært på kajakk ekspedisjoner på Grønland og i Alaska, samt krysset Svalbard på ski. 

En ekte Bergenser som sprer glede og motivasjon til enhver deltaker.

bottom of page